اولین روز مهدکودک میتواند هم برای کودکان و هم برای والدین یک چالش و تجربه استرسزا باشد. کودکان با محیط جدید و افراد ناآشنا روبرو میشوند و والدین نیز ممکن است نگران باشند که آیا کودکشان در این محیط جدید راحت خواهد بود یا خیر. توصیه میکنیم این مقاله را نیز حتما مطالعه کنید: «صحبت با کودکان درباره مهدکودک»
ما در این مقاله از زونکیدو به نکات مهمی در رابطه با آمادهسازی و کاهش استرس کودکان در روز اول مهدکودک پرداختهایم. رعایت و بهرهگیری از این نکات به والدین کمک خواهد کرد تا با آمادگی هرچه بیشتر کودکان خود را در این تجربه همراهی کنند.
نکات مهم برای آمادهسازی کودک
روند آمادهسازی کودکان برای اولین حضورشان در مهدکودک میتواند از چندین هفته قبل از شروع کلاسها آغاز شود. ایجاد تغییراتی در برنامه روزانه و انجام برخی فعالیتهای مشخص، با بالا بردن اعتماد به نفس کودکان آنها را برای حضور در محیط مهدکودک آماده خواهد کرد.
اگر هنوز از چرایی ثبتنام کودکتان در مهد مطمئن نیستید این مقاله را بخوانید! و اگر میخواهید با ویژگیها و مزایای یک مهد خوب برای رشد فرزند آشنا شوید، مقاله لینک شده را بخوانید. و در نهایت اگر به دنبال بهترین مهدکودکهای تهران هستید به این صفحه مراجعه کنید.
آشنایی با محیط جدید
قبل از شروع مهدکودک، بهتر است چند بار به همراه کودک خود به مهد بروید تا او با محیط و پرسنل آشنا شود. با انجام این کار کودکتان به یکباره با محیطی کاملا ناآشنا رو به رو نخواهد شد و جدا شدن از شما او را دچار اضطراب شدیدی نخواهد کرد. همچنین بهتر است با نقش مربیان مهدکودک در تربیت کودک آشنا باشید.
ایجاد روال منظم و تنظیم برنامه خواب
سعی کنید یک روال منظم و پایدار برای فعالیتهای روزانه کودکتان در نظر بگیرید. تنظیم برنامه خواب و وعدههای غذایی سالم، همزمان با متعادل نگهداشتن خلق و خوی کودک، به او احساس امنیت و پیشبینیپذیری میدهد و کمک میکند تا در مواجهه با تغییرات آرامتر باشد.
آمادهسازی وسایل
کودکتان را همراه خود برای تهیه وسایل مورد نیاز برای مهدکودک ببرید و هنگام خرید به سلیقه فرزندتان توجه داشته باشید. پذیرش سلیقه کودک ضمن افزایش اعتماد به نفس، حس مشارکت و آمادگی را در او تقویت خواهد کرد.
گفتوگو و توضیحات
با کودک خود درباره مهدکودک و اینکه چه انتظاراتی از او دارید، صحبت کنید. توضیح دهید که چرا مهدکودک مهم است و چه چیزهایی ممکن است در آنجا تجربه کند. این کار به کودک کمک میکند تا درک بهتری از محیط جدید داشته باشد.
روشهای کاهش استرس کودک
خردسالان پس از گذراندن ۱۸ ماهگی به تدریج استقلال بیشتری پیدا میکنند، اما این فرآیند میتواند با چالشها و استرسهای خاصی همراه باشد. جدا شدن از مادر در این سن ممکن است باعث ایجاد اضطراب جدایی شود، به خصوص تجربه تازهای مانند حضور در محیط مهدکودک میتواند عاملی تشدید کننده برای این استرس باشد زیرا کودک هنوز به صورت کامل درک نمیکند که مادر او بازخواهد گشت. در ادامه به نکاتی موثر برای کنترل این موضوع خواهیم پرداخت:
حفظ اشیا آشنا
به همراه داشتن یک شی آشنا از خانه مانند عروسک مورد علاقه، به کودک حس امنیت بیشتری خواهد داد و مواجهه با محیط جدید را برای او راحتتر میکند.
تشویق و تمجید
در روند آماده شدن کودکتان برای حضور در مهدکودک، هر پیشرفت کوچکی را تشویق کنید. برای مثال هنگام پوشیدن کفشها یا حمل کوله پشتی از او تمجید کنید. این کار در ذهن کودک حس مثبتی نسبت به مهد ایجاد میکند.
اجتناب از تهدید و ترساندن
اکیداً توصیه میشود از هرگونه تنبیه بدنی یا کلامی، سرزنش و خجالت دادن کودک خودداری کنید. همچنین کودک را از معلم یا مدرسه نترسانید. وقوع همچین رفتاری میتواند باعث ایجاد بدبینی و تشدید استرس در کودک شود.
تقویت اعتماد به نفس به صورت کلامی
در کنار تمام نکاتی که به طور ناخودآگاه کودکان را در کنترل استرس خود کمک یاری میکنند. تقویت اعتماد به نفس آنها به صورت مستقیم و در قالب کلمات نیز تاثیر قابل توجهی در کاهش استرسشان خواهد داشت.
برنامهریزی برای یک خداحافظی آرام
خداحافظی در هنگام جدایی از کودک از والدینش یکی از چالشبرانگیز نقطههای اولین روز مهدکودک است. به خاطر داشته باشید که یک خداحافظی سریع و آرام به مراتب بهتر از نسخه طولانی و پرتنش است. به کودک خود اطمینان دهید که به زودی باز خواهید گشت اما زمان زیادی را برای ترک محل صرف نکنید.
نکات کاربردی برای والدین
والدین نخستین سطح از اجتماع هستند که کودک با آن آشنا میشود و بدون شک عمیقترین تاثیر را در شکلگیری شخصیت فرزندانشان دارند. اولین روز مهدکودک نیز نقش حیاتی در رشد روانی و اجتماعی او خواهد داشت. نکات کاربردی که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم، به شما کمک میکنند تا بتوانید این تجربه مهم را به بهترین نحو مدیریت کنید.
اجتناب از مقایسه کودک
والدین باید انتظارات منطقی از کودک داشته باشند و فشار زیادی به او وارد نکنند. یادگیری و سازگاری با محیط جدید نیاز به زمان دارد و مهم است که کودک به آرامش و پشتیبانی لازم دست یابد تا بتواند با موفقیت این مرحله را پشت سر بگذارد.
عدم استفاده نادرست از محبت
والدین باید از دادن وعدههای دروغین و استفاده نادرست از محبت به عنوان ابزار انگیزشی اجتناب کنند. به عنوان مثال گفتن جملاتی مانند: “اگر من را دوست داشتی، این کار را نمیکردی!” یا “بهترین هدیه را برایت میگیرم” نه تنها مفید نیست، بلکه قابلیت این را دارد که بر رابطه بین والدین و کودک تاثیر منفی بگذارد.
حفظ صبر و آرامش همراه با برخورد قاطع
حفظ آرامش والدین نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. در مقابل سلطهجوییهای فعالانه یا نافعالانهی کودک خود قاطعانه برخورد کنید. برای مثال اگر کودکتان از جملاتی مانند “اگر مرا دوست داشتی کنارم میماندی!” یا “حالم خوب نیست” استفاده کرد، آرامش خود را حفظ کنید و شرایط را تحت کنترل بگیرید. اضطراب و نگرانی والدین میتواند به استرس کودک افزوده و وضعیت را پیچیدهتر کند.
تجربیات والدین در روز اول مهدکودک
با توجه به منحصر به فرد بودن خلق و خوی کودکان، طبیعی است که در اولین حضورشان در فضایی ناآشنا واکنشهای متفاوتی از خود نشان بدهند. برخی کودکان به راحتی با محیط جدید سازگار میشوند در حالی که برخی دیگر به زمان بیشتری نیاز دارند. با این حال بسیاری از والدین تجربیات مشابهی از اولین روز مهدکودک دارند.
در مجموع کودکانی که با محبت و حمایت والدین خود مواجه میشوند، سریعتر به محیط جدید عادت میکنند و احساس راحتی بیشتری دارند. با آمادهسازی مناسب و پیگیری نکات ذکر شده، میتوانید اولین روز مهدکودک را به تجربهای مثبت و خوشایند برای خود و فرزندتان تبدیل کنید.
منم از دو سال و نیم دخترم رو کم کم آماده کردم برای مهد و کلاس های آموزشی و الان که 4 سالشه کاملا جذب شده و مستقله بنظرم هرچی دیرتر اقدام بشه سخت تره
کاملا درست گفتید منم همینکارارو واسه دخترم کردم اینکه بچه اروم اروم جدا کنیم خوبه اصلا ی دفعه نباید بفرستیمش مهد
بسیار عالی برای شما و کودک عزیزتون آرزوی بهترینهارو داریم